Suomalaiset ovat erinomaisen hyviä keksimään tekosyitä ryyppäämiselle. En tiedä onko suomalaisten itsetunto niin huono vai pilkottaako alkoholistipeikko meissä monissa, kun joudutaan kehittämään syitä, jotka oikeuttavat meidät juomaan.
Lähdetään vaikka juhlapyhistä: Juhannus, joulu ja vappu ovat ne, joiden kohdalla alkoholinmyynti nousee suomessa eniten, joista erityisesti joulu on mielestäni erikoinen. Lisäksi helatorstai, uusivuosi, jenkeistä rantautunut halloween, loppiainen, helluntai, Tapaninpäivä ovat hyviä syitä naukkailla ittensä viisaaksi.
Lisäksi syitä löytyy monia muitakin: Opiskelijoilla koulujen alkamiset ja loppumiset, lomien alkamiset ja loppumiset, tentistä/kokeesta selviytyminen/menestyminen, koeviikon loppuminen.. puhumattakaan niistä kaikista niin hienoista opiskelijabileistä eri teemoilla tai ilman teemoja. Approtkin on hienoja, kun saa ryyppäämällä oikein kerätä pisteitä ja saat itsellesi hienon tutintotodistuksen - jos juot tarpeeksi, niin saat oikein hyvät arvosanat.. tyhmemmälläkin on mahdollisuus saada seittemän ällää. Ystäväpiireissä esimerkiksi tuparit ja läksiäiset. Henkilökohtaiset juhlapäivät tottakai: Synttärit, nimpparit, toisen- ja kolmannen nimen nimpparit.
Pikkujouluaika on myös hienoa aikaa. Firmat pitävät bileitä, joissa päästävät työntekijänsä kerran vuodessa pois oravanpyörästä tarjoamalla ilmaista viinaa ja sittenhän sitä on pakko nauttia enemmän, kun pää kestää. Kaikenlisäksi nämä sankarit lähtevät yksityispaikoistaan julkisiin baareihin ja siitähän se hauskuus vasta alkaankin. Siinä on 1900-luvulla alkanut massakulttuuri saavuttanut hienon ja jalon muodon, kun omaa päätä ei pysty enää käyttämään, vaan on mentävä muiden mukana.
Lähinnä haluaisinkin kritisoida tuota muiden mukana menemistä. Kuulen usein, että "no, on kai pakko mennä ryyppäämään..", siis mikä ihmeen "pakko"? Aikuisen ihmisen luulisi osaavan ajatella omalla päällää ja tekevän päätöksiä muutenkin, kuin sen perusteella, mitä muut tekevät. Eikö tuo mentaliteetti ollut enemmän niitä yläkoulun juttuja?
Itse kuulun ihmisiin, jotka käyttävät alkoholia silloin, kun siltä tuntuu ja sen verran, kun sattuu tuntumaan. On saattanut elämän aikana tulla useiden päivien putkia, kuin myös kuukausien mittaisia kuivia kausia ilman, että sitä olisi pitänyt sen kummemmin tavoitella. En elää elämääni alkoholin kautta, en mieti heti maanantaina, että tulispa jo viikonloppu, ni pääsis baanalle.. eikä allekirjoittaneella ole vuoden aikana ainuttakaan päivää, jollon olisi "pakko" ryypätä.
Tästä on helppo siirtyä suomalaiseen tammikuuhun. Muistan vieläkin sen viime tammikuisen tiistain, kun menin facebookkiin ja siellä joka toinen päivitys liittyi jotenkin tipattomaan tammikuuhun. Mun mielestä tää tipattomuus liittyy taas siihen, että sen jälkeen ihmisillä on isompi oikeus ryypätä aivonsa pellolle. Eikä silläkään ole väliä, että pitikö se tipattomuus koko tammikuun vai loppuiko se jo loppiaisena. Pitäähän sitä tipattomuuden loppumista silti "juhlia", vaikka olisi vetänyt viimeiset kolme viikkoa viinaa jatkuvasti.
Nyt on vappu, hienon hieno tapa viettää vappua on vetää julkiset pleksit. Suosittelen kaikille. Juhlapyhien määrä tulee varmasti kasvamaan tai ainakin ihmisten omat juhlien syyt. No joo, lopetan tämän avautumisen, mutta suosittelen silti kaikille pakollisen ryyppäämisen lopettamista ja toivotan kivaa vappua niille, jotka sitä viettävät.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaItse en ole tuon yleistämisen kannalla "suomalaiset", vaikka tottakai tiedän, että ethän tässä nyt kaikkia meitä tarkoitakkaan. Kyllähän sitä juodaan muissakin kansoissa kun sattuu kalenterijuhlia tai muita vastaavanlaisia karnevaali/kansanjuhlia tulemaan. Tottakai alkoholin kulutukseen tulee piikkejä juhlapyhien aikaan, mutta siihenkin tietysti syynä, että kiireisessä nyky-yhteiskunnassa niin monilla on yhtäaikaa juhlat ja mahdollisuus vähän irroitella. Jokainenhan tekee omat ratkaisut, että miten sen tekee ja monesti niihin vaikuttaa se sen hetkinen fiilis.
VastaaPoistaNe henkilöt, joiden on "pakko" juoda vappuna, juhannuksena jne, niin niillä taitaa usein olla myös vähän pakko juoda muilloinkin. Näitä tottakai on joukossamme, onhan alkoholi jonkinlaista riippuvuutta aiheuttava aine. Monesti tähän ryhmään kuuluu aika paljon myös nuoria 16-20 vuotiaitakin, jotka vielä kokeilevat rajojaan. Historialla nyt ei sinäänsä pitäisi olla mitään tekemistä tämän kanssa, mutta muistan eräänkin Nestin 18-vuotiaana.
Mutta hyvä kirjoitus ja kyllä tuossa on asiaakin. Esim. toi pikkujoulukausi on kyllä aika älytöntä läträämistä, samoin kuin approt aika älyttömiä tapahtumia.
Toki parempi termi olisi ollut esimerkiksi, että "me suomalaisetkin". Toki samaa tapahtuu melkein jokapuolella.
VastaaPoistaAlkoholi tuntuu aiheuttavan riippuvuutta tosiaan. Se on vaan harmi, että kuinka laajaksi tuo riippuvuus on, ainankin allekirjoittaneen silmin katsottuna, levinnyt.. ja vieläpä nuorissa ihmisissä.
Enkä nyt millään tavalla halunnut heittää itseäni muita paremmaksi. Toki itsellänikin kai joskus menee yli. Toisaalta usein yksinäisyyttäni poden niin, että melkein toivon edes jonkun soittavan tyyliin "Hei Nesti, lähetään jonnekki ja vedetään pää täyteeen, kun on toi vappukin tulossa".
Toki ymmärrän myös, että tää aihe on suht naivi. Voin myös myöntää kirjoittaneeni tämän kahdessa minuutissa sen jälkeen, kun alkoi ärsyttämään, joku tämmöinen "pakko ryypätä"-kommentti.
Nooh. Miun teki mieli tarttua tähän, kun jotenkin tuntui, että tässä oli nyt siulla jokin henkilökohtainen tunneryöppy taustalla. Niinkun tuossa se ilmi kävikin, se jotenkin paistoi lävitse. Olisin varmaan itsekkin jollain tavalla halunnut jonkun kanssa keskustella jos tälläistä "pakko ryyppäämistä" esiintyy. Kyllähän se kertoo jonkinlaisesta mielikuvituksen köyhyydestä, sillä kännissä on kuitenkin usein hauskaa, ainakin aluksi.
VastaaPoistaMutta siis, kyllä sitä tulee itekkin mietittyä näitä juttuja kovasti. Viimeks toissapäivänä ajattelin, että haluaisin nauttia vähemmän alkoholia. En kuitenkaan ole mikään alkoholisti. Sitä kohtuukäyttöäkin on joskus hankala vähentää. Pikkuhiljaa sitä on kyllä oppinut siihen sivistyneeseen juomiseen, mutta joskus ns. tilaisuus tekee ryyppääjän. Tällä tavalla saattaa käydä esimerkiksi marraskuussa, kun on pimeää, vääntäny kovasti duunia ja sitten työnantaja tarjoaakin ilmaista viinaa. Itse koin vastaavaa talven aikana lievässä muodossa, kun oli rankkoja viikkoja ja tuntui, että elää vain viikonloppuja varten. Viinikin maistui tuolloin huomattavasti useammin.
Toivottavasti kuitenkin tyypit, joiden on "pakko ryypätä" miettiävt joskus itsekkin, että onko todella pakko. Jos on, niin sittenhän se on varsin perusteltua. Esim. "on pakko ryypätä, on jano", "on pakko ryypätä, jotta aineenvaihdunta vilkastuu" tai "on pakko ryypätä, on helmikuun 1." Toivottavasti jossain vaiheessa tajuaa kuitenkin sen olevan tyhmää ja jos se jatkuu, niin kuolo korjaa aikaisin.
Alkoholin käyttö on melko mielenkiintoinen puheenaihe. Itse kuulun siihen hiljalleen kasvavaan ihmisryhmään, joita voidaan ehkäpä kutsua absolutisteiksi. En ole koskaan juonut, saatika ollu humalassa. Käyn kyllä baareissa ja pidän hauskaa ystävieni kanssa, kuten muutkin. Tämän teen kuitenkin ilman alkoholia.
VastaaPoistaSaan usein kummaksuvia katseita kun seurajuojana kaivan laukusta limpparipulloa tai kerron baarissa kysyvälle, että lasissani on holiton. Tämä johtuu juuri Suomen juomakulttuurista. On omituista jos joku ei juo ollenkaan. Minulle on monesti yritetty tarjota ja kieltäytyessäni saan kuulla kysymyksiä kuten "oletko raskaana?" jne. Saan myös perustella sitä miksi en nauti alkoholia. Tämä seikka on minusta hyvin kummalinen. Miksi minun tulisi perustella se miksen juo? Miksi henkilö joka juo ei joudu perustelemaan sitä miksi sitten juo?
Toinen ilmiö johon olen törmännyt on ihmisten "nolostuminen" siitä että en juo alkoholia, varsinkin jos keskustelukumppanini on itse tukevammassa humalassa. Useimmiten kuulen anteeksipyyntöjä ja pahoitteluja että juovat seurassani. Jokainen tyylillään, en minä siitä loukkaannu. Ihmettelenpä vain mistä se huono omatunto yhtäkkiä puskee esille. Toinen yleinen komentti siinä vaiheessa kun kerron etten juo ollenkaan on "Se on kunnioitettavaa" tai "Kunpa itse pystyisin samaan".
Nämä asiat sivuttavat ainakin hieman asioita joista kirjoitit. Ehkäpä nämä antavat pohdintaasi uusia näkökulmia tai sitten herättävät ajatuksia :)
Hyvää kevättä sinulle!